Toekomstvisie

Verguis

Geschreven door: | Gepost op: | Categorie:

Vrieeend,

Er schoof een wolk voor de zon. Zelfs op plekken met de meeste dagen zon per jaar komt dit voor. Je staat er niet bij stil. Tot het gebeurt.

Je hebt er geen controle over, je zit het uit tot de wolk verder drijft of zichzelf oplost. Of je gaat zelf ergens anders heen. De mobiele mens kan ervoor kiezen zich te verplaatsen naar oorden waar er geen wolken zijn. Zo ken ik mensen die er al heel hun leven in slagen om de wolken voor te blijven. Dat kost ook energie natuurlijk, maar er valt iets voor te zeggen.

Ik ben tegenwoordig gastheer voor potentiële kopers die het huis op ons heuveltje komen bezoeken. Er wordt me gewezen op alle tekortkomingen die deze stenen zouden verbergen. Dat hoort bij het spel. Die scheur? Ja, die zit daar reeds dertig jaar mevrouw. Het huis is gebouwd bovenop een massieve monoliet, maar zoveel jaar geleden deed er zich een kleine aardbeving voor in Les Alpes Maritimes en dat kon men tot hier voelen. Zodoende…

Stadswater? Neen, dat hebben we niet. Je kan de ‘sourcier’ uit het dorp contacteren die voor jou per wichelroede bepaalt waar je kan boren naar water. Alle buren hebben hun eigen waterput, alleen vonden wij het een zotte kost om tachtig meter diep te gaan boren aangezien we ruim toekomen met ons reservoir regenwater. Maar indien je elke dag tweemaal uitgebreid wil douchen met vijf personen, kan je misschien in de problemen komen ja. Aan de andere kant is het een mooie les in nederigheid om respectvol om te springen met het beschikbare water. Dat kàn hoor…

Marie, onze buurvrouw van beneden, kwam in tranen aangelopen toen ze hoorde dat ons sprookje in Bras was afgelopen. ‘Ga jij ook terug naar België Hans?’, vroeg ze snikkend. Ik stelde haar gerust. ‘Je reste dans le coin’, troostte ik haar. Ik heb meer argumenten om hier te blijven dan om terug in het noorden te gaan wonen. Kinderen, familie, vrienden, … die zal ik blijven missen, maar dat wist ik drie jaar geleden ook al. Verder ben ik liever hier. ‘Ik kan hier makkelijker ademhalen’, zeg ik haar.

Ik zoek een appartementje in een dorpje of twee verder. Cotignac met zijn kunstgalerijtjes lijkt me wel aardig. Misschien vind ik daar wel wat gelijkgestemde zielen waarmee ik na een paar glazen pastis de wereld kan verbeteren middels wat gezeur. Je raakt zo makkelijk aan de praat hier, dat moet dus wel kunnen. Ik zou me een wandelstok en een strohoed kunnen kopen, misschien zelfs een klein hondje erbij nemen. En als ik uitga draag ik een pak, net zoals mijn grootvader deed. Over een paar jaar worden we oude mannetjes, niet? En dan ga ik ’s ochtends in Le Cercle du Chevalet een kopje koffie drinken en een croissantje eten. En kijk, daar kwam Jules van Galerie Jules net aangewandeld. Zet je erbij Jules, zou ik zeggen, heb je nog wat leuke schilderijtjes gemaakt de laatste dagen? Kom vanavond pesto bij me eten eten, dan toon ik jou mijn laatste krabbels.

Of ik zoek een woonst in Carcès. Weer zo’n typisch dorpje op een heuveltje met zicht op een vallei vol wijngaarden. Carcès heeft al meer de allure van een klein provinciestadje. Wekelijkse markt onder de platanen, terrasjes en boulodrôme… We kwamen er nog met Kris en Ann. En met Jan en Marina. Ik weet het niet, het is sowieso opnieuw beginnen op een plek waar je niemand kent. ‘Ge zijt een straatjonk’, zegde mijn moeder lachend. Ze bedoelde dat ik rusteloos was, dat ik steeds maar wilde zwerven, benieuwd naar het uitzicht achter de volgende bocht of heuvel. Het houdt niet op. Niets is zeker, niets staat vast..

Er schoof een wolk voor de zon. Je hebt er geen controle over, je zit het uit tot de wolk verder drijft of zichzelf oplost.

Via dit formulier kan je me een persoonlijk berichtje sturen
Schrijf me in op de blog en stuur me een bericht als er een nieuwe brief is

Volg de blog via RSS Feed

Via RSS Feed kan je op de hoogte blijven van nieuwe posts in deze blog. In je browser installeer je hiervoor een kleine extensie. Voor Chrome bijvoorbeeld vind je die hier. Voor Safari kan je deze installeren, en voor Firefox heb je een keuze aan RSS Feeders via deze link.

2081 Chemin de Counillière
83149 Bras
France

© Hans Lengeler 2020
Update 2022
www.webdesign-prepress.com

Deze site gebruikt 1 cookie om het aantal lezers te meten. Ce site utilise 1 cookie pour mesurer le nombre de visiteurs.