Rabauwen

Geschreven door: | Gepost op: | Categorie:

Vrieeend,

We bezochten “les Fêtes Médiévales” in Brignoles. Editie tweeëntwintig alweer. Er is een hele industrie ontstaan rond middeleeuwse marktjes, een hoop mensen verdient zijn dagelijkse boterham met deze evenementen. In Brignoles gaat het om een mix van lokale handelaars die voor de gelegenheid een tentje voor hun winkeltje zetten, wat “middeleeuwse muziek” draaien (wat vooral neerkomt op een tweetal platen van Dead Can Dance), zich verkleden als waren zij ene seigneur en ene dame en verder gewoon hun plastieken sandalen met glitters proberen te slijten. Daarnaast heb je de meer professionele middeleeuwers die kledij volgens oude snit aanbieden, dan wel kunstig versierde koehoorns, handgemaakte wapens, lederen buidels en dies meer aan den man brengen. We konden er voor een prijsje het “Laatste Geheim van het Vaticaan” te weten komen, kruiden verkrijgen die ons beschermen tegen hekserij en een spreuk kopen die het object van onze onbeantwoorde liefde voor eeuwig aan ons zou binden. Ook perkamenten met de allerlaatste wetenschappelijke bevindingen van het Gesloten Genootschap der Venetiaanse Sterrenwichelaars, die aantonen dat de aarde zonder enige twijfel plat is, werden onder de toog verkocht. Maar we mochten dit niet verder vertellen. Als we bereid waren om tegen middernacht naar de taveerne te komen, zou men ons tonen hoe men lood in goud kan veranderen. Maar mondje dicht en breng een beurs met gouden dukaten mee, anders zal het niet lukken.

Voor de gelegenheid had men de kleine straatjes van het anders zo rustige stadje bedekt met stro en was de kerstversiering van vorig jaar vervangen door kleurige vaantjes. Het rook ook erg naar paardenkeutels, wat de sfeer alleen maar verhoogde. En toch dacht ik dat ik in een vreemde mengeling van Aalst carnaval en Tomorrow Land was terecht gekomen. Door de straatjes liepen ridders met flashy Ray Ban’s op de neus naast kobolden en flink uit de kluiten gewassen elfen met een pakje friet in de hand. Piraten waren er ook. En vikings. De kleinere kindjes hadden prinsessenkleedjes uit Disneyland aan of zagen eruit als een stripverhaalversie van Robin Hood. Die middeleeuwen, het moet nogal wat geweest zijn. Je ziet meteen wie dit economisch model ernstig neemt en wie de amateur is. De pro’s zijn een beetje vuil, hebben hun haar en eventuele baard in een snit die je wel eens tegenkomt in een Amerikaanse serie over ridders en je merkt dat zij niet echt meer een “rol” spelen in het gebeuren. Ze zijn namelijk ook in het dagelijkse leven ambachtslui die in lemen huizen leven tussen kippen en varkens, hutsepot eten uit houten kommen en zich elke avond het lazarus zuipen aan de hydromel. ’s Ochtends leggen ze zich even onder de uier van hun geit en drinken verse melk om hun kater te bestrijden. Geen Dafalgan voor die mannen. Ze hebben allemaal messen aan hun gordel en je wil dat schorremorrie echt niet tegenkomen in een donker bos waar je als reiziger doorheen moet, onderweg naar het kasteel van je neef of zo. Het is galgenaas, het zijn beurzensnijders, het zijn schavuiten en ze spuwen vuur. Letterlijk.

Gek toch hoe ons beeld op het verleden zo gekleurd wordt door negentiende-eeuwse romantiek overgoten met een Hollywoodsaus. Maar nu ik er zo over denk, ook onze visie op het heden wordt voortdurend gekleurd. Realiteit kan je creëren door “alternatieve feiten” net zolang te blijven herhalen tot ze worden geloofd door een voldoende groot aantal mensen. Of door met z’n allen een middeleeuws pakje aan te trekken en in afgelegen bossen op drakenjacht te gaan. Hoe moeilijk kan het zijn? Claim een stuk land, verzin er een naam en een glorierijke geschiedenis bij en plant er een vlag. Schrijf een charter waarin je vastlegt wie mag meedoen en wie er niet in mag, en sluit je op achter je grenzen. Klaar.

Van mij mag iedereen opnieuw naar de middeleeuwen verhuizen. Maar ik liever niet. Geef mij maar penicilline en algemeen stemrecht.

Via dit formulier kan je me een persoonlijk berichtje sturen
Schrijf me in op de blog en stuur me een bericht als er een nieuwe brief is

Volg de blog via RSS Feed

Via RSS Feed kan je op de hoogte blijven van nieuwe posts in deze blog. In je browser installeer je hiervoor een kleine extensie. Voor Chrome bijvoorbeeld vind je die hier. Voor Safari kan je deze installeren, en voor Firefox heb je een keuze aan RSS Feeders via deze link.

2081 Chemin de Counillière
83149 Bras
France

© Hans Lengeler 2020
Update 2022
www.webdesign-prepress.com

Deze site gebruikt 1 cookie om het aantal lezers te meten. Ce site utilise 1 cookie pour mesurer le nombre de visiteurs.