Aubagne

Keramiek

Geschreven door: | Gepost op: | Categorie:

Vrieeend,

Het was een prachtige dag vandaag. De regen spoelde gisteren het stof uit de lucht (niet bij ons, de bergen zaten weer eens in de weg) en maakte de lucht diepblauw. Er waren enkel wat van die dikke witte wollige wattenwolken. Ze kwamen vanachter de horizon en waren zo groot als bergen. Het zijn het soort wolken die je zelden ziet. Ze komen voor in films van Walt Disney zodat Mary Poppins er op kan gaan zitten. Ze worden ook gebruikt om gesponnen suiker en valse sinterklaasbaarden mee te maken en ze vormen teddyberen en konijntjes in de lucht. Amélie Poulain zou er een kluif aan hebben. Kortom, op zo’n dag kan je alleen maar blij van gemoed zijn en het leven positief tegemoet zien.

Toch zagen we ons alweer geconfronteerd met een dillema. In Aubagne gaat het jaarlijks keramiekfestival “Argilla” door. In Auriol is er “la Fête de la Saucisse et du Boudain”. Mia koos voor Aubagne maar ik wilde zwelgen in worst en pens. Eerlijk, wat zou jij kiezen? Cultuur of varkensvlees? Als je voor die keuze staat ga je toch voor zwijnerij? Maar ik ben een man en Mia is een vrouw. Ik verloor het pleit en we gingen dus naar het keramiekfestival in Aubagne. 

Aubagne is de hoofdstad van de santons. Santons zijn kleine kerststal-beeldjes die alle mogelijke stielen en ambachten uitbeelden. We zagen pastoortjes, soldaatjes, herdertjes en herderinnetjes, kindjes Jezuskes, Jozefkes, Mariakes, drie koninkskes, boertjes en boerinnetjes, timmermannetjes, nonnetjes, ketellappertjes, schoenmakertjes, bakkertjes, pottendraaiertjes… Allemaal kleine beeldjes die je op je schouw zet om stof te staan vreten. Ons bomma had hummeltjes, hier hebben ze mini-hummeltjes en dat heet dus “santons”. Ik zeg het nog één keer zodat je het nooit meer vergeet: santons. Verdomd interessant is dat, santons. Je wil dat hébben als je dat ziet. Om kapot te gooien. Fuck man, santons…

Maar er was ook nog wat andere keramiek te vinden, daar in Aubagne. De straten en pleinen waren verkeersvrij gemaakt en van over de hele wereld stonden er kraampjes met keramisten die hun producten toonden aan een divers publiek. Keramiek, ik heb er steeds een dubbel gevoel bij gehad. Mia is keramiste geweest voor ze juwelen begon te maken, en verdorie, ze maakte ongelofelijk kunstige dingen. Het bestaat dus, mooie keramiek. Mia kan dat. Maar eerlijk, het meeste van de dingen die men als keramiek aan de man brengt, is zwaar en lomp en heeft een kitschgehalte waarvan je maag spontaan het zuur aanmaakt. Het is vaak het resultaat van een bezigheidstherapie die wordt aangeboden via de Bond der Gepensioneerden. Het resultaat laat zich raden. Beestjes. Massa’s schattige beestjes in klei. Voel je het zuur in je maag opspelen? En potjes natuurlijk. Om koffie uit te drinken, of thee, of water, of soep als je al eens soep maakt in dit warme weer. Je kan die kopen om cadeau te doen bij moederkensdag. Altijd prijs. Gegarandeerd tranen bij de mama en hier is vijf euro voor uwe spaarpot. Oh ja, schotels en borden zijn ook toppers. Elke keramist maakt schotels en borden. Slakommen! Vernoemde ik reeds slakommen? Slakommen ook dus, in alle kleuren. Soms met een artistieke veeg of een doordachte streep ergens opgekwakt. 

‘Kijk’, zei ik, ‘een mooie schaal in keramiek. Met een mooie drol kleur in het midden. Zullen we die kopen? Je kan daar saucisse en boudain op presenteren. Enfin, moesten we saucisse en boudain hebben natuurlijk. Maar we hebben geen saucisse en boudain. Die zijn er en masse in Auriol. En wij zitten in Aubagne naar teljoren en soepborden te kijken!’

We reden terug naar Bras en namen de weg door de bergen van de Sainte Baume, langs Plan d’Aups en de Col de l’Espigoulier. Waauw! Mooi! Wat een uitzicht! Wat een kronkels daar in de bergen! Ik moest van slag geen saucissen meer hebben. Wat een mooie weg. Man, man, man, zo schoon die bergen. Zelfs het asfalt was mooi. Nu versta ik dat Van Gogh zich een oor afsneed.

Straks kook ik iets vegetarisch en ik dien dat op in iets dat Mia ooit maakte in klei. Mia kent dat hoor, keramiek.

Via dit formulier kan je me een persoonlijk berichtje sturen
Schrijf me in op de blog en stuur me een bericht als er een nieuwe brief is

Volg de blog via RSS Feed

Via RSS Feed kan je op de hoogte blijven van nieuwe posts in deze blog. In je browser installeer je hiervoor een kleine extensie. Voor Chrome bijvoorbeeld vind je die hier. Voor Safari kan je deze installeren, en voor Firefox heb je een keuze aan RSS Feeders via deze link.

2081 Chemin de Counillière
83149 Bras
France

© Hans Lengeler 2020
Update 2022
www.webdesign-prepress.com

Deze site gebruikt 1 cookie om het aantal lezers te meten. Ce site utilise 1 cookie pour mesurer le nombre de visiteurs.