Horoscoop

Geschreven door: | Gepost op: | Categorie:

Vrieeend,

We hebben een vaste telefoonlijn laten installeren. Heel het gedoe met internet via schotelantennes en satellieten bleek toch eerder iets te zijn genre “het was maar om te lachen”. Sinds een paar weken zitten we technologiegewijs eindelijk in de jaren negentig dankzij een goeie ouwe adsl-lijn. Helemaal retro, maar het werkt. En het is redelijk stabiel omwille van de traagheid. Maar traag kan ook mooi zijn. Had men mij anderhalf jaar geleden gezegd dat ik zou stressen om een internetverbinding, ik had het niet geloofd. Internet is toch overàl? Neem het van mij aan, niets is vanzelfsprekend. En zeker telefonie niet. “Telefoniet”, zeggen we hier. Soit. Van de overbodig geworden schotelantenne heb ik een mooi fonteintje gemaakt. Dient nu als bassin voor dorstige vogeltjes.

Samen met de aansluiting van de vaste lijn krijg je automatisch een telefoonnummer toegezegd, zelfs al wil je enkel een internetverbinding. Het moet zo, het kan niet anders. ‘Ligne fixe vient toujours avec un numéro monsieur’. We hebben er dus een goedkoop edoch handig draadloos telefoontje op aangesloten. Onze buurvrouwen waren in de wolken, want nu kunnen ze ons gratis bellen vanop hun eigen “ligne fixe” en informeren of de rosé koud staat en zo ja of het niet stoort dat ze even binnenspringen. Onbeperkt bellen van vaste lijn naar vaste lijn binnen Frankrijk (en Outre-Mer) zit in je abonnement en kost niks extra.

Op dag twee van onze nieuw verworven bereikbaarheid begon onze telefoon luid te gillen. Ik haakte af en kreeg onze opgewonden buurvrouw Génévieve aan de lijn die vanalles begon te vertellen waar ik niets van begreep. Ze klonk ook een octaaf hoger dan normaal en ik antwoordde een paar keer ‘oui’, in het vermoeden dat ze binnen vijf minuten bij ons aan de deur zou staan. Wat dus inderdaad klopte. Ik was inmiddels in de handleiding van de telefoon gedoken en slaagde er in om het volume van de bel naar een aanvaardbaar volume te brengen. Een aanvaardbaar volume ligt een paar decibel onder het volume van Génévieves stemgeluid als zij in geëxiteerde modus staat.

Er was vanalles aan de hand met de “ligne fixe” van Génévieve, want sinds wij een aansluiting hadden, was zij één van haar twee lijnen kwijt en dat kon alleen maar betekenen dat wij haar lijn hadden ingepikt. Génévieve heeft armoede gekend en wil nu vooral van alles véél hebben. Dus ook twee telefoonlijnen waarvan ze er maar één gebruikt, maar alla. Met Gégé wil je geen ruzie, geloof mij, en wij waren maar wat blij dat ze haar furie op de telefoonmaatschappij richtte en niet op ons. Het is inmiddels allemaal opgelost, ze heeft er haar advocaat op losgelaten en weigerde nog facturen te betalen tot ze weer de beschikking had over twee telefoonlijnen. De telefoonmaatschappij is door het stof gegaan, heeft haar allerlei extra’s gegeven, waarna Gégé is overgestapt naar een concurrent. Nèm.

Een dag later was ik net begonnen met het kneden van een brooddeeg toen de telefoon opnieuw rinkelde. Ik vloek. Mijn handen hangen vol kleverig spul en Mia zit ergens in de tuin. Ik duw met mijn neus op de handsfree-knop en hoor iemand vertellen over de voordelen van isolatiemateriaal à 1 euro per paneel. ‘Wie bent u?’, vraag ik, denkend dat het hier een vergissing betreft. ‘Je suis votre conseilleur d’isolation’, antwoordt de stem. ‘Ik héb geen conseilleur d’isolation’, zeg ik. ‘Toch wel’, zegt de stem, ‘want ík ben uw conseilleur d’isolation en ik kan u panelen leveren à 1 euro per stuk. Wanneer kan ik langskomen?’. ‘Niet. Nooit’, zeg ik en duw geïrriteerd met mijn neus op de “uit-knop” van ons toestel. Reclame via de telefoon. Bestaat dat nog? Ja hoor. In Frankrijk bestaat dat nog. ‘Welkom in de club’, zegt Marie, onze andere buurvrouw, als ik er haar naar vraag. ‘Je zal er nog veel meer van krijgen, het is een pest hier.’

En inderdaad. Ongeveer eenmaal per dag (soms krijgen we eens een hele dag rust, maar niet vaak) belt er iemand om ons een “assurance” aan te smeren. Of een lening aan 12% intrest. Of een apparaat om schadelijke stralingen mee om te buigen. Of een cursus Powerpoint. En ze bellen altijd tijdens je siëste of als je net dringend naar het toilet moet of aan de afwas bent of in gesprek bent via je gsm met iemand waarmee je belangrijke dingen te bespreken hebt. En geloof het of niet, terwijl ik dit opschrijf rinkelt de telefoon en wil iemand ons zonnepanelen aansmeren.

Ik heb ontdekt dat ons telefoontoestelletje de mogelijkheid heeft om bepaalde nummers te blokkeren, een functie waar ik immens gelukkig mee ben. Van zodra er weer een televerkoper aan de lijn hangt zeg ik meteen ‘merci’, hang op en zet het nummer in de zwarte lijst.

Nu blijkt dat die tele-mensen ook maar hun job doen en minstens vijftien telefoontjes van minimaal een halve minuut moeten afwerken vooraleer zij een plaspauze krijgen. Ik moet dit dus anders aanpakken. Ik laat ze nu eerst hun verhaaltje doen waarna ik van wal steek in een voor hen onbegrijpelijk plat Brussels. Er valt dan geheid een stilte aan de andere kant van de lijn, waarna men mij vraagt om het nog eens te herhalen. Wat ik met plezier doe. ‘Suske, si tu ne veux pas tomber de ton sus, il faut pas mélanger des boulettes en stoemelings avec une moule-frites à la geuze’, zeg ik. Het slaat nergens op maar zo maken we een halve minuut vol en mogen die mensen straks tenminste naar het toilet gaan. Ik heb misschien een slecht karakter, ik heb wél een goed hart.

Eergisteren had ik een goeie aan de lijn. ‘Bonjour monsieur’, klonk het, ‘je suis l’associée de Madame Germaine, l’astrologue célèbre’. Deze wilde ik niet laten lopen. ‘Astrologue’, riep ik enthousiast, ‘dat treft! In de horoscoop van de Var-Matin had men mij voorspeld dat ik vandaag een interessant gesprek zou hebben met een mysterieuze dame. Ik ben namelijk Waterman, ascendant Boogschutter, en zoals u ongetwijfeld weet staat Venus vandaag in het derde huis, en de maan in het achtste. We weten beiden wat dit betekent nietwaar?’. ‘Euh…’, klinkt het aan de andere kant. Maar ik geef haar geen kans.’Ik ben echt blij dat u belt. Ik had net nood aan een goed gesprek. Wacht, ik zal u eens over mijn leven vertellen’, zeg ik, ‘Ik was zes jaar en op de jongensschool zat een pestkop, Dikke Flierenbol genaamd, en die pakte mijn boterhammen af. En toen ik acht jaar was heeft Dikke Flierenbol gezegd dat Sinterklaas eigenlijk mijn mama en mijn papa waren. Heel mijn geloofssysteem naar de zak. Want bij navraag bleek dat de paashaas, de kerstman én de tandenfee ook mijn mama en mijn papa waren. En nu vraag ik u, hoe zit dat met Jezus en Maria en zo? Zijn dat dan ook mijn papa en mijn mama? En ben ik dan logischerwijs een godenkind? Ik weet het niet hoor. Gelukkig is mijn planeet Neptunus. Het zou ook Uranus kunnen geweest zijn. Je zal maar pech hebben nietwaar? Maar ik dwaal af, waar was ik? Ha ja, ik was negen jaar, ik ben er nu zestig… u heeft toch nog een momentje want ik heb echt héél veel te vertellen.’

Ik hoorde een “klik” aan de andere kant. ‘Die heeft haar plaspauze verdiend’, dacht ik tevreden en haakte in.

Ik heb inmiddels ook een printje gemaakt van een tekstje in nep-Latijn. Als ik het luidop voorlees kom ik aan ongeveer veertig seconden, wat ruim voldoende is. Er is gegarandeerd geen hond die hier een touw aan kan vastknopen, succes verzekerd. ‘Quat ent quam, erupta nis vendebit re aut laut unt ommolesti nihicitamet odio te odistiora sundae mayonesque coreri dustecae sim et eate vent. Uciae omnissi magnias, etc, etc…’

Je moet de vijand verslaan met zijn eigen wapens. Het wordt ongetwijfeld een lange strijd versus de televerkopers, maar we proberen er het beste van te maken.

Via dit formulier kan je me een persoonlijk berichtje sturen
Schrijf me in op de blog en stuur me een bericht als er een nieuwe brief is

Volg de blog via RSS Feed

Via RSS Feed kan je op de hoogte blijven van nieuwe posts in deze blog. In je browser installeer je hiervoor een kleine extensie. Voor Chrome bijvoorbeeld vind je die hier. Voor Safari kan je deze installeren, en voor Firefox heb je een keuze aan RSS Feeders via deze link.

2081 Chemin de Counillière
83149 Bras
France

© Hans Lengeler 2020
Update 2022
www.webdesign-prepress.com

Deze site gebruikt 1 cookie om het aantal lezers te meten. Ce site utilise 1 cookie pour mesurer le nombre de visiteurs.