Friterie Les Brussels

Beschaving

Geschreven door: | Gepost op: | Categorie:

Vrieeend,

Ik nam het op mij om te zorgen dat er een hap op tafel komt. Meestal toch. Inkopen doen, wat sauzen ineen draaien, een aardappeltje of wat groens koken, ik neem dat er graag bij. Eten is nu eenmaal één van de dingen waar het in het leven écht om draait.

‘Wat heeft u vandaag in de aanbieding?’, vraag ik de groenteman. ‘Tomaten’, antwoordt de groenteman. ‘Deze bijvoorbeeld. Achttien karaats, Frans design… beter vindt u niet. Is het voor een salade of voor een saus?’. ‘Voor een saus’, zeg ik. ‘Parfait, monsieur! Neem dan onze Tomate Dior, vierentwintig karaats, 3,35€ per kilo. Sta me toe u een beetje op weg te helpen. Neem een beetje olijfolie, look, de tomaat in grote stukken en op een klein vuurtje. Enkel wat bijkruiden als de tomaat geslonken is. Verder gooit u er maar in wat u in huis hebt. Zwarte olijven, ansjovis, stukjes rouget,… alles is goed bij deze pomme d‘amour. Betaalt u cash of met BitCoins?’

Ach, het leven, het moet niet altijd moeilijk zijn. Ik ben tenslotte ook maar een simpele boerenlul, ik ben al tevreden met een tomaat, wat look en een bete broods.

Soms laat ik mijn keukenfornuis voor wat het is en ga ik eten in één van de restaurantjes in Saint-Maximin. In L‘Imprévu bijvoorbeeld, een Italiaans familierestaurant dat inmiddels uit zijn voegen is gebarsten. Het was ooit kleinschaliger, sympathieker en stiller. De sfeer is er een beetje uit nu, maar het eten blijft goed en de prijs is eerlijk, getuige de vele luidruchtige toeristen die de zaak frequenteren. 

Dan toch liever bij de Corsicaan, rechtover het tot luxe-hotel getransformeerde dominicanerklooster. Wat je op je bord krijgt, hangt wat af van het seizoen en van het energiepeil van de uitbaatster, annex kokkin, annex dienster, annex afwasser, annex opruimster, annex inkoopster, annex boekhoudster, annex mamma. Meneer is vooral bezig met wijntjes en praatjes verkopen, in die volgorde. Zo gaat dat al eeuwen in Corsica en een traditie die haar nut heeft bewezen, moet je niet willen veranderen. Maar los daarvan, een aanrader!

De nieuwe topper uit de streek heet “Friterie Le Brussels”. Zo geschreven. Denk aan een tot frietkot omgebouwde caravan en je bent er. Om het de gasten aangenaam te maken staat er een grote luifel die schaduw geeft aan plastieken tafeltjes en stoeltjes. Men neme plaats en madame neemt de bestellingen op nadat je het menu even hebt bestudeerd. Ze vraagt of ik uitleg nodig heb bij de gerechten en ik verklap haar dat ik Belg ben en dat we dat allemaal kennen, cervela‘s en viandellen. ‘Ooooh, je vais chercher mon mari, il est belge, lui’. ‘Saluu ket’, komt haar “mari” breedlachend aangewandeld, een Jupilerke in de hand, ‘Brusseleir? Ge meugt Vloms klappen as ge wilt zè, ik verstoen aaille wel, ‘k zèn van Watermael-Boisfort. Wat zal ‘t zaain, e klaainke mè mayonnais en ne frikandel? En veu te drinken ne Jupe-en-l‘air of liever e Vedetteken?’

De beschaving doet eindelijk haar intrede in de Provence. Vergeet de Liguren, de Romeinen, de troubadours, de im- en expressionisten, schrijvers als Pagnol en Mistral. Vergeet de lavendelvelden, de cicades, de olijfgaarden, de landwijntjes, de middeleeuwse burchten en de fonteintjes. Denk vanaf nu aan stoverij, des “boulettes en stoemelings”, sauce tartare fait maison, friet met bolognaisesaus, brochette ardennaise, mosselkes in azijn, sauzen van LA William, “Chef, un p‘tit verre, on a soif” van Lange Jojo en replica‘s van Manneken Pis… Verhuis allemaal naar hier! Suske, het is hier beter! Je zal je niet gedépayseerd voelen, je komt hier thuis!

En die frieten? Prima. En die bouletten? Spetterpoep na een klein half uur. Dus helemaal volgens de regels.

Via dit formulier kan je me een persoonlijk berichtje sturen
Schrijf me in op de blog en stuur me een bericht als er een nieuwe brief is

Volg de blog via RSS Feed

Via RSS Feed kan je op de hoogte blijven van nieuwe posts in deze blog. In je browser installeer je hiervoor een kleine extensie. Voor Chrome bijvoorbeeld vind je die hier. Voor Safari kan je deze installeren, en voor Firefox heb je een keuze aan RSS Feeders via deze link.

2081 Chemin de Counillière
83149 Bras
France

© Hans Lengeler 2020
Update 2022
www.webdesign-prepress.com

Deze site gebruikt 1 cookie om het aantal lezers te meten. Ce site utilise 1 cookie pour mesurer le nombre de visiteurs.