Digitaal tekenen

Geschreven door: | Posted on: | Category:

Om tal van redenen, de meeste praktisch van aard, heb ik het puur ambachtelijke tekenwerk wat los gelaten. Ik heb bijvoorbeeld geen atelier waar ik lekker kan prutsen met verf, houtskool, pastelkrijt (lang één van mijn favorieten) of grafiet.

De aard van mijn professionele bezigheden ligt dan ook meer in de digitale wereld. Dus was het zoeken naar een alternatief dat het puur ambachtelijke tekenen en schilderen kon benaderen.

Jaren geleden probeerde ik een app op mijn iPad uit. Ik tekende met mijn vingers op het scherm en werd er zowar een beetje blij van. Ik had controle over lijndiktes en een vals gevoel van drukgevoeligheid en kon lekker mijn gang gaan op mijn toenmalige iPad-mini die ik steeds bij me droeg. Ik tekende op de trein of in het stationsbuffet de modellen die me gratis werden aangeboden. Niemand kijkt namelijk nog op van een vreemde man die op het scherm van zijn smartphone of tablet zit te tokkelen. Nadeel: het scherm van mijn tablet werd snel vuil.

Een tijd geleden botste ik op een screenprotector die het gevoel van papier nabootst. Het wringt een beetje tegen en heeft een licht geribbelde textuur, net zoals Canson of Steinbachpapier. Samen met een pencil voelt dit bijna echt. Bijna, want het echte ambachtelijke werk gaat nog steeds over materiaalkennis en techniek. Maar het geeft me wel de vrijheid om snel en ongestoord te 'smossen' zonder bang te zijn dat ik alweer een duur stuk papier in de prullenmand zal moeten gooien indien het resultaat me niet bekoort.

Ik hou van snel tekenen. Van het 'er op gooien' zonder remmingen. Als je uren zit te prutsen in webcodes en parameters dient in te vullen om één bepaald element in het webvenster op de juiste plaats te krijgen, is het een mooi tegengewicht om je klavier te verlaten en eens lekker los te gaan met een Pencil op een tablet.

Ik kan het iedereen aanraden.

Sunday May 9th, 2021
Volgende

2081 Chemin de Counillière
83149 Bras
France

© Hans Lengeler 2019 - Update 2021

SIRET : 888 344 272 00016
TVA : FR 23 888 344 272
Banner Image : Unsplash.com